Rehabilitering av murgårdsfasader

27.07.2023
Ferdig rehabilitert fasade
Ferdig rehabilitert fasade

Som styremedlem i sameiet, har jeg hatt ansvaret for oppussing av denne fasaden på en murgård fra 1893. Den er bevaringsverdig på Byantikvarens gule liste. Prosessen har gitt meg noen erfaringer som jeg gjerne deler med deg som skal gjennom det samme. Først og fremst er det helt avgjørende å bruke kalkmørtel og kalkmaling og engasjere murmestere som kan bygge fasader på opprinnelig måte. Bare da vil fasaden tåle all slags vær og klimaendringer, unngå fukt og råteskader og vare i flere tiår uten å sprekke opp. Vi har valgt Pussmester AS og opplever at de leverer riktig kvalitet og er lette å samarbeide med.

Før
Før

Valg av farger var et kapittel for seg. Ettersom det var tydelig at fasaden ikke hadde beholdt opprinnelig farge, ønsket jeg å finne frem til enten opprinnelig farge eller historisk tidsriktig farge. Med kalkmørtel og kalkmaling kan fasaden holde i 30 - 50 år, så det var uaktuelt å risikere å male med en farge som ikke passet bygningen. Byantikvaren har gode veiledere som ligger tilgjengelig på nett. Vi gikk fra å tenke at det ville være gøy med flere farger som fikk frem utsmykningene, til å velge det historisk riktige med en farge hvor naturlig lys og skygge kan få frem utsmykningene. Bygg fra slutten av 1800 tallet var i lyse farger som etterlignet sten, med grønne eller brune vinduer og dører. Vi valgte kalkhvit vegg med mørk mahogni vinduer og dør, med en lys grå sokkel og synes fasaden har fått et elegant og distingvert preg.

Under arbeid med Pussmester AS
Under arbeid med Pussmester AS

Et godt råd er å få en tilstandsrapport fra en uavhengig konsulent som ikke skal gi deg tilbud på selve jobben. Vi fikk god hjelp fra Integrert byggrådgivning. Med tilstandsrapporten er det mulig å utarbeide et detaljert tilbudsgrunnlag og innhente sammenlignbare tilbud. Vi ble forsinket med et år fordi vi prøvde å sette i gang uten tilstandsrapport og tilbudsgrunnlag. Forsøket på å innhente tilbud uten disse grunnlagsdokumentene, resulterte i at vi fikk tilbud med store prisforskjeller som det var umulig å sammenligne. Valg av murmester og detaljert kontrakt er like viktig for å kunne følge med på om arbeidet blir utført som avtalt og er en sikkerhet for begge parter. Det finnes standard kontrakter å ta utgangspunkt i, som du kan spesifisere og tilpasse til ditt prosjektet. På den måten kan du la tilbyderne prissette de enkelte postene i kontrakten.

Lag din egen hjemmeside gratis!